Har du fået vinterdæk på bilen?

Læs med her og bliv guidet af Euromaster og Tom Kristensen! Bliv klogere på hvorfor vinterdækket er bedst til vinterkørsel og hvad du skal være opmærksom på.

Der findes tre overordnede typer af dæk: sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk. Selv om de syner ens på overfladen, er der stor forskel på, hvor sikkert de står fast på vejen, hvis der er regn, rim, frost eller sne.


I Danmark har vi (endnu) ingen lovgivning, der kræver, at vi kører med vinterdæk i vinterperioden, så valget er dit. Uanset hvilken løsning du vælger, er det dog dit ansvar at sætte dig ind i, hvordan du kan gebærde dig i trafikken med de dæk, du har valgt, for du kan ikke køre ens med sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk.De to primære ting, der adskiller dæktyperne fra hinanden, er gummiblandingen og mønsterdesignet. Vinterdæk har et højt indhold af naturgummi, som er blødt og derfor giver større smidighed. Blødheden gør, at dækket kan ”grave sig ned” til vejen gennem et lag af

rim, frost eller sne.


I sommerdæk er indholdet af naturgummi lavere end i vinterdæk, og sommerdækkene er derfor hårdere. Det har en række fordele i sommerperioden, men i vinterperioden reagerer den hårde gummiblanding ved at blive ”glas-agtig”, og det er ikke godt for dit vejgreb.

Gummiblandingen i helårsdæk er mindre hård end i sommerdæk og mindre blød end i vinterdæk. Helårsdæk er med andre ord en kompromisløsning både sommer og vinter.


Hvordan skal du køre?

I vinterperioden får du den bedste vejkontakt med vinterdæk. Du skal som altid tilpasse din kørsel efter forholdene, men du vil kunne mærke, at din bil reagerer på dine kommandoer, når du eksempelvis bremser og drejer, så du kan køre nogenlunde, som du altid gør. Hvis du har valgt at køre på sommerdæk, er din bremselængde markant forlænget i forhold til, hvis du kører på vinterdæk.


Du står bedre fast med helårsdæk end med sommerdæk, men fordi helårsdæk er hårdere end vinterdæk, vil du stadig skulle køre forsigtigt og huske, at din bremselængde ikke er optimal.


Hvorfor skal du skifte til vinterdæk?

Oktober og november sætter startskuddet for en lang periode med skiftende temperaturer, voldsomme regnskyl og blæst, frost og sne, og når temperaturerne bevæger sig ned under 7°C, er du sikrest kørende med vinterdæk.

Tom Kristensen ved mere om dæk end nogen anden. 9 gange har han kørt sig til sejr i Le Mans, hvilket er en enestående bedrift, som ingen andre har kunnet gøre ham kunsten efter, og han er kompromisløs, når det kommer til dæksikkerhed.


”Det er en fejl at tro, at man sagtens kan køre med sommerdæk, blot der er plusgrader og ingen sne,” siger Tom Kristensen.
”Sommerdækket bliver hårdt ved kolde temperaturer, og så mister det sit gode vejgreb, og du får en markant længere bremselængde. Samtidig er vinterdækket designet til at lede vandet væk, når man kører i regnvejr, og i Danmark er det mere reglen end undtagelsen, at det regner i vinterhalvåret,” siger han.

I Danmark er mindstekravet til mønsterdybden på både sommerdæk og vinterdæk 1,6 mm. En undersøgelse foretaget af Motor Industry Research Association (MIRA) synliggør dog, at bremselængden øges markant fra de 8 mm mønsterdybde, der er på et nyt dæk, til de lovpligtige 1,6 mm. I en situation, hvor du skal bremse fra 40 -0 km/t med vinterdæk på sneunderlag, har du med 8 mm mønsterdybde en bremselængde på 29 m. Hvis dine dæk er slidt ned til 1,6 mm, vil din bremselængde være 40 m, altså 11 meter længere.


Du får 5% cashback ved Euromasters 35 værksteder, der er fordelt over hele landet.

119 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle